Link-uri utile  

   

TELEFON Falesti

   

guvernul

   

muncii

   

consiliul

   

civic

   

terre de h

   

parteneriate

   

keystone

   

guv2

   
   

reclama

   

logo casmed

   

logo advocacy

   

19665114 1278487395606600 686959940031740570 n

   

Poster 111

   

Serviciul social "Locuinţa protejată"

Serviciul social „Locuinţa protejată”, o alternativă a instituţiilor rezidenţiale11m

   Învaţă cum este o viaţă în familie şi ce înseamnă responsabilităţi în gospodărie, deşi demult nu mai sunt copii. Vorbim despre 6 persoane cu nevoi speciale, care şi-au petrecut o bună parte din viaţă între pereţii internatelor. Pentru a schimba lucrurile şi a-i integra în comunitate, persoanele cu dizabilităţi care au ieşit din instituţiile rezidenţiale, au fost cazate într-o casă separată.

     În cadrul Serviciului social “Locuinţa protejată”, cei 6 locatari învaţă să se descurce cu nevoile vieţii cotidiene. Beneficiari sunt susţinuţi de o echipă de specialişti constituită din asistenţi sociali şi un coordonator de serviciu.

   22m  Scopul serviciului este de a creşte gradul de independenţă şi autodeterminare al persoanelor cu dizabilităţi. Serviciul presupune plasarea persoanelor cu dizabilităţi într-o locuinţă obişnuită dintr-o comunitate.

Persoanele (băieţi) care au fost plasate în acest serviciu au fost dezinstituţionalizate din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale Orhei, unde au locuit marea majoritate a vieţii lor. Din aceste considerente, personalul 33mserviciului acordă o mare atenţie activităţilor de socializare precum şi activităţilor cultural tipice pentru societatea moldovenească (zile de naştere, sfinţirea şi hramul casei, hramul oraşului, Paştele, Crăciunul), întrucât o viaţă în comunitate presupune adaptarea la tradiţiile şi cultura respectivei comunităţi.

     În Locuinţa protejată tinerii și-au format abilităţi de gospodărit (prepararea hranei, spălarea veselei, spălarea şi sortarea hainelor, curăţirea spaţiului, creşterea animalelor pentru consum intern, etc. ), de comunicare şi gestionare a resurselor financiare.

     De asemenea, beneficiarii serviciului Locuinţa protejată sunt susţinuţi în identificarea unui loc de muncă precum şi în menţinerea acestuia, dată fiind nevoia de a contribui şi acoperi din contul beneficiarilor cheltuielile curente pentru întreţinerea serviciului.

Beneficiarii plasați în Serviciu au dreptul la prestaţii de asigurări sociale şi prestaţii de asistenţă socială acordate în conformitate cu 44mprevederile legale.

   Pe parcursul anului beneficiarii au fost monitorizaţi continuu de către reprezentanţii Keystone Human Service Internaţional Moldova Association împreună cu specialiştii Direcţiei. Au fost realizate ședințe de planificare centrată pe persoană pentru toți beneficiarii, în rezultatul cărora au fost realizate 6 planuri centrate pe persoană. 

Rezultate:

-          Beneficiarii serviciului frecventează biserica, participă la diverse sărbători organizate în localitate, sunt membrii ai grupului de autoreprezentanți.

-          Beneficiarii au dezvoltat o seră cu suprafața de 70 m2, au arendat teren agricol, pe care cultivă porumb pentru animale, confecționează lucrări manuale, cu care au participat la 8 expoziții cu vânzări.

-          2 beneficiari sunt angajați oficial în câmul muncii.

-          Au fost efectuate lucrări de reparație a locuinței tânărului Turcu Eduard, cu implicarea directă a beneficiarului, care a fost reintegrat în comunitate, s.Izvoare, în conformitate cu decizia nr.04 din 28.10.2016.

55m  66m 77m